Uzaklaştırma Kararı

Uzaklaştırma Kararı

Uzaklaştırma Kararı


uzaklaştırma kararıUzaklaştırma Kararı

UZAKLAŞTIRMA KARARI

Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri bir hayli artmış durumda. Kadına yönelik şiddetin birçok türü mevcut. Fiziksel şiddet, ekonomik şiddet, psikolojik şiddet, cinsel şiddet.. Kadına yönelik şiddet önemli bir sağlık sorunudur. Birçok kadın başta fiziksel şiddet olmak üzere şiddetin birçok türüne maruz kalmaktadır.

Şiddete uğrayan ya da uğrama tehlikesi bulunan kadın ve çocuklar için birçok tedbir alınmaktadır. Uzaklaştırma kararı da alınan bu tedbirlerden biridir. 

Uygulamada evden uzaklaştırma daha çok kocanın evden uzaklaştırılması şeklinde görülür. Zira hepimizin bildiği üzere kocanın fizik gücü istisnai durumlar dışında kadından üstündür.

Ancak uzaklaştırma kararı denilince aklımıza sadece kadın veya koca gelmemelidir. Kadın veya koca dışındaki kimseler hakkında da uzalşatırma kararı verilebilir. Mesela kadın kayınpederinden ya da erkek kardeşinden şiddet görüyor ise o kişi hakkında da uzaklaştırma kararı verilebilir. Erkek, kadın tarafından şiddet görüyor ise kadın hakkında da uzaklaştırma kararı verilebilir. 

İstanbul sözleşmesine göre uzaklaştırma kararı veilebilmesi için kadının mutlaka şiddete uğramış olması gerekmez, şiddet tehlikesi altında bulunuyor olması dahi yeterlidir. Şidette uğrayan kadının fiziksel şiddeti kanıtlamasına gerek yoktur. Şiddet mağdurunun koruma kararı alabilmesi için yetkililere bildirmesi yeterli görülmüştür.

Uzaklaştırma kararı en fazla altı ay için verilir. Altı aydan daha az bir süre uzaklaştırma kararı verilmiş ise mağdur, Aile Mahkemesine başvurarak sürenin uzatılmasını talep edebilir. Aile Mahkemesinin olmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesinden talep edilir.

Şiddete uğrayan kişi kolluk kuvvetlerine müracaat ile ya da doğrudan Aile Mahkemesi’nden talep ederek şiddet uygulayan hakkında uzaklaştırma kararı aldırabilir.

Koruma tedbir kararının ihlal edilmesi halinde ise ihlal eden kişi 3 günden 10 güne kadar zorlama hapsine tabi tutulur. İhlalin tekrarında ise verilecek zorlama hapsi süresi 15 günden 30 güne kadar uzatılabilmektedir.

Bu kararlara itiraz etmek isteyen kişi ise kararın tefhim veya tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içerisinde Aile Mahkemelerine itiraz edebilir.

Uzaklaştırma kararının çıkarılması için ilgili yerden talep edilmesi halinde, bir ya da dört gün aralığında uzaklaştırma kararı çıkabilmektedir.

Uzaklaştırma kararı, aleyhine uzaklaştırma kararı çıkarılan kişiye tebliğ edilir. Uzaklaştırma kararı çıkarılmasını talep eden kişiye tebliğ edilmesi gerekmez.

Hakim tarafından verilecek koruyucu tedbir kararları

  • İş yerinin değiştirilmesi
  • Kişinin evli olması halinde müşterek yerleşim yerinden ayrı yerleşim yerinin belirlenmesi
  • Tapu kütüğüne aile konutu şerhi konulması
  • Korunan kişi bakımından hayati tehlikenin bulunması ve bu tehlikenin önlenmesi için diğer tedbirlerin yeterli olmayacağının anlaşılması halinde kimlik ve ilgili diğer belge ve bilgilerinin değiştirilmesi

Hakim tarafından verilecek önleyici tedbir kararları

  • Şiddet mağduruna yönelik olarak şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması
  • Müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhal uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi
  • Korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları konuta, okula ve iş yerine yaklaşmaması
  • Çocuklarla ilgili daha önce verilmiş bir kişisel ilişki kurma kararı varsa, kişisel ilişkinin refakatçi eşliğinde yapılması, kişisel ilişkinin sınırlanması ya da tümüyle kaldırılması
  • Gerekli görülmesi halinde korunan kişinin, şiddete uğramamış olsa bile yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin haller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşmaması
  • Korunan kişinin şahsi eşyalarına ve ev eşyalarına zarar vermemesi
  • Korunan kişiyi iletişim araçlarıyla veya sair surette rahatsız etmemesi
  • Bulundurulması veya taşınmasına kanunen izin verilen silahları kolluğa teslim etmesi
  • Silah taşıması zorunlu olan bir kamu görevi yerine getirse bile bu görevi nedeniyle zimmetinde bulunan silahı kurumuna teslim etmesi
  • Korunan kişilerin bulundukları yerlerde alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmaması ya da bu maddelerin etkisinde iken korunan kişilere ve bunların bulundukları yerlere yaklaşmaması, bağımlılığının olması hâlinde, hastaneye yatmak dahil, muayene ve tedavisinin sağlanması
  • Bir sağlık kuruluşuna muayene veya tedavi için başvurması ve tedavisinin sağlanması

Evden uzaklaştırma kararı alan kişi evin anahtarlarını vermek zorundadır.

Uzaklaştırma kararı alan kişi eve tekrar gelirse kişinin derhal polisi araması gerekir. Böyle bir durumda kişi göz altına alınır.

Evden uzaklaştırma kararı alan kişinin bu süreçte çocuklarla görüşmesi mümkün müdür?

Aile Mahkemesine başvurarak gerekli tedbirlerin alınmasını talep edebilirsiniz. Velayet sınırlanabilir ya da görüşme yasaklanabilir.

Uzaklaştırma kararı alan kişi, çocuğu hakimin izni olmaksızın gelip alamaz.

 şiddete maruz kalan kadın neler yapabilir?

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN