SORUMLULUK SİGORTASI

SORUMLULUK SİGORTASI

SORUMLULUK SİGORTASI


sorumluluk sigortasıSORUMLULUK SİGORTASI

SİGORTA NEDİR?

Sigorta, ileriyi görerek önlem alma ve ortak tehlikelere karşı yardımlaşma düşüncelerinin bir yansıması olarak ortaya çıkmıştır.

Bu sistemin işleyebilmesi için organize edecek bir kuruma(sigortacı) ihtiyaç vardır.

Sigortacı aynı tehlikeye maruz kalan kişilerden belirli bir miktar para(prim) toplayarak fon oluşturmakta ve meydana gelen zararları(sigorta tazminatı) buradan karşılayarak artar tutardan gelir elde etmektedir.

SİGORTA, AYNI VEYA BENZER TEHLİKELERE MARUZ BULUNAN KİŞİLER TOPLULUĞUNDA RİZİKONUN GERÇEKLEŞMESİ SONUCUNDA ORTAYA ÇIKACAK İHTİYACIN BELİRLİ BİR PARA(PRİM) KARŞILIĞINDA GİDERİLMESİNE YÖNELİK OLARAK BAĞIMSIZ BİR HUKUKİ TALEP HAKKINA SAHİP OLUNMASIDIR.

BİR OLAYIN SİGORTA AÇISINDAN RİZİKO OLARAK KABUL EDİLEBİLMESİ İÇİN NE GEREKİR?

Bir olayın sigorta açısından riziko niteliğini taşıyabilmesi için (yangında olduğu gibi) meydana gelip gelmeyeceğinin belirsiz olması veya (ölümde olduğu gibi) ne zaman meydana geleceğinin bilinmemesi gerekir.

SORUMLULUK SİGORTASI NEDİR?

Sorumluluk sigortası, sigorta ettirenin üçüncü kişilere verdiği bu zararlara karşı malvarlığında meydana gelebilecek eksilmeleri karşılamayı, aynı zamanda zarar görenlerin mağdur olmasını engellemeyi amaçlayan sigorta türüdür.

SORUMLULUK SİGORTALARINI CAN VE MAL SİGORTALARINDAN AYIRAN NOKTALAR

1-Mal ve can sigortalarında belirli bir bedel olduğu halde, sorumluluk sigortalarında sigorta bedeli olarak sigortacının azami sorumluluğu saptanmakta ve bu bedel bir tahmine dayanmaktadır.

2-Can ve mal sigortalarında, rizikolar bir teminat kapsamı içinde çoğu kez sayılarak belirlenmiştir. Sorumluluk sigortalarında zarara neden olan eylem veya işlemleri önceden belirlemek mümkün olmadığı için, sorumluluğu doğuran hal ve hareketlerin kural olarak teminat kapsamında olduğu kabul edilmekte ve teminat dışı haller belirlenmek suretiyle teminata bir sınır çizilmektedir.

3-Sorumluluk sigortaları, sigortalının kasten sebebiyet verdiği zararları teminat dışı bırakırken, ağır kusurlu hallerde ve bazen kusursuz hallerde dahi teminat verilebilmektedir.

4-Sorumluluk sigortalarında, zarar görenlerin maruz kaldığı zararların hesaplanmasında, mal sigortalarında yer alan eksik veya aşkın sigorta uygulamasına yer verilmemekte; gerçek zararın eksiksiz ödenmesi ana prensip olmaktadır.

5-Mal sigortalarında, sigortacının ödediği tazminat miktarı kadar, verilen teminatta azalma meydana gelirken, sorumluluk sigortalarında ise, sigortacının sorumluluk limiti sigorta süresi içindeki her olay için ayrı ayrı geçerli kalmaktadır.

Sigorta Hukuku alanında çalışan Avukat Gizem Gül Uzun sizlere yardımcı olacaktır.

kaynak:PROF.Dr.Mustafa Çeker sigorta hukuku kitabı

sigorta nedir?

sigortanın işlevleri

sigorta hukuku ve bölümleri

mal ve can sigortalarının karşılaştırılması

zarar sigortaları ve meblağ sigortaları

sabit primli sigorta ve değişir primli sigortalar

sigorta aktüer ve eksperleri

sigorta sözleşmesi

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN