Müşterek çocuk ebeveynleri adına boşanma davası açabilir mi?
ANNEMLE BABAM ÇOK KAVGA EDİYOR ONLAR ADINA BOŞANMA DAVASI AÇABİLİR MİYİM?
Boşanma davasını yalnızca taraflar açabilir. Boşanma davasını eşler adına bir başkası açamaz buna eşlerin müşterek çocukları ve ebeveynleri dahil.
Anlaşmalı boşanma davasını eşlerden herhangi biri açabileceği gibi, iki tarafın birlikte açması da mümkündür. Davayı kimin açtığının önemi yoktur.
Çekişmeli boşanma davasını ise boşanmayı isteyen taraf açar. Boşanmak istemeyen tarafın açılan boşanma davasına itiraz hakkı bulunmaktadır. Yani boşanma davasını açmaya karar verecek olan bizzat kişinin kendisidir.
Boşanma davasının açılması, evli olan taraflar için şahsa sıkı sıkıya bağlı bir haktır. Dava ve taraf ehliyeti boşanma davaları için bunu gerektirir. Siz evliliğin tarafı olmadığınız için boşanma davası açma hakkınız bulunmamaktadır.
Anlaşmalı boşanma davası açılması durumunda tek celsede boşanma gerçekleşir. Ancak davanın açılması, duruşma günü verilmesi ve gerekçeli kararın yazılarak taraflara tebliğ edilmesi gibi süreçler dikkate alındığında mahkemenin yoğunluğuna bağlı olarak değişmekle birlikte 1,5-3 ay arası sürebilecektir.
Çekişmeli boşanma davası ise çok daha uzun süren davalardır. Çoğu zaman anlaşmalı boşanma davası gibi tek celsede bitmesi mümkün değildir.
Çekişmeli boşanma davalarında istinaf ve temyiz aşamaları da dikkate alındığında yaklaşık 4-5 yıl gibi uzun bir süre sürebileceği öngörülmektedir.
Müşterek çocuk ebeveynleri adına boşanma davası açabilir mi? hakkındaki yazımız, Avukat Gizem Gül Uzun tarafından sunulmuştur.
çekişmeli boşanma davası dava dilekçesi
çekişmeli boşanma davası için gerekli olan evraklar
çekişmeli boşanma davası tek celsede biter mi ?
çekişmeli boşanma davasında karar duruşmasına gitmeli miyim?