BİPOLAR BOZUKLUĞU OLAN EBEVEYN VELAYET ALABİLİR Mİ?

BİPOLAR BOZUKLUĞU OLAN EBEVEYN VELAYET ALABİLİR Mİ?

BİPOLAR BOZUKLUĞU OLAN EBEVEYN VELAYET ALABİLİR Mİ?


bipolar bozukluğu olan ebeveyn velayet alabilir miBİPOLAR BOZUKLUĞU OLAN EBEVEYN VELAYET ALABİLİR Mİ?

BİPOLAR BOZUKLUĞU OLAN EBEVEYN VELAYET ALABİLİR Mİ?

Bipolar bozukluk (iki uçlu duygudurum bozukluğu) bir diğer adıyla manik-depresif hastalık, kişinin duygudurumunda, enerjisinde ve sosyal aktiviteleri tamamlama yetisinde bozulmalara neden olan psikolojik hastalıktır.

Kişinin duygu durumunda bu denli değişiklik olması çocuğunu olumsuz etkiler mi?

Elbette etkiler. Ebeveynlerin ruh hali ister istemez çocuğa yansır.

Ancak bizler için bu hastalığın seviyesi de önemlidir. Zira hastalığın seviyesi ileri boyutta ise, çocuğun gelişimini olumsuz etkileyecek nitelikte ise velayet hakkı diğer ebeveyne verilir.

Önemli olan hastalığın çocuğun bakım ve gözetimini ihmal edecek boyuta ulaşmamasıdır.

2. Hukuk Dairesi2018/1044 E. , 2018/12356 K.


"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Evliliğin İptali-Boşanma

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı-karşı davacı kadın tarafından her iki dava yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Dava ve taraf ehliyeti kamu düzenine ilişkin olup mahkemelerce doğrudan doğruya (re'sen) gözönünde tutulur. Davalı-karşı davacı kadının ... Sulh Hukuk Mahkemesinin 2006/552-1113 esas ve karar sayılı ilamıyla ... Üniversitesi ... Tıp Merkezinin 13/05/2016 tarihli sağlık kurulu raporuna dayanılarak hastanın bipolar duygulanım bozukluğu olduğu, mevcut hali ile akli dengesinin yerinde olduğu ve vasi tayinini gerektirmediği, ancak hastalığın atak dönemlerinde vasi tayini gerekebileceği yönünde rapor verildiği ve kısıtlanması talep edilen hastanın şu anki hali ile vasi tayinine gerek olmadığı bu nedenle vasi tayini talebinin reddedildiği anlaşılmaktadır.
Oysa ki anılan raporun incelenmesinde “kişinin bipolar duygulanım bozukluğu olduğu, hastalığın 2009 tarihinde başladığı, ataklar şeklinde seyrettiği, evliliği yürütmesine engel psikiyatrik hastalığının olmadığı ancak atak dönemlerinde evliliği yürütmeye engel teşkil edebileceği, sadece atak dönemlerinde vasi tayini gerekli olduğu" yazıldığı görülmektedir. Evlilik başladığından bitimine kadar süreklilik arzetmektedir. O halde atak dönemlerinde evliliği yürütemeyeceğine dair alınan rapor bu nedenle yeterli görülmemiştir. Mahkemece davalı-karşı davacı kadının Adli Tıp Kurumu ilgili ihtisas dairesine gönderilerek evliliği yürütmeye engel bir psikiyatrik rahatsızlığının veya akıl hastalığının bulunup bulunmadığının, var ise evlenmeden önce mevcut olup olmadığının ve iyileşme olasılığının bulunup bulunmadığının ve başlangıç tarihinin, evliliği yürütmeye engel teşkil edip etmediğinin, vasi tayini gerekip gerekmediği hususlarının tespit edimesi gerekirken yetersiz sağlık kurulu raporuna itibarla yargılamaya devamla işin esası hakkında karar verilmesi usul ve kanuna aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 05.11.2018 (Pzt.)

psikolojisi bozuk anne ya da babaya velayet verilir mi?

engelli çocuğun velayeti kime verilir?

velayet verilirken çocuğun isteği önemli midir?

anne velayeti babaya vermek isterse mümkün müdür?

boşanma davasında çocuğun velayeti yargıtay kararı

velayette çocuğun üstün yararı

velayet ana baba dışında kimseye verilemez.

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN